Van biomassa naar bank

Zitten in het zonnetje op een straatbank gemaakt van biocomposiet, een duurzaam product gemaakt van restmateriaal van onder meer natuurlijke vezels. Dit is binnenkort mogelijk een vertrouwd straatbeeld. 

Afval bestaat niet

Afval en restmateriaal uit de openbare ruimte kan als grondstof dienen voor hergebruik in biocomposiet: duurzame en vezelversterkende kunststoffen voor diverse toepassingen. Restmaterialen zoals riet, bermgras, waterplanten, calciet en cellulose kunnen worden hergebruikt voor biocomposiet. Omdat het restmateriaal – de natuurlijke vezels en calciet- niet meer afgevoerd of tegen kosten verwerkt hoeven te worden, levert het ook geld op. 

Het omzetten van restmaterialen in biocomposiet verlaagt de CO2 voetafdruk doordat het (rest)materiaal niet meer wegrot maar wordt vastgelegd in een hoogwaardig product. Dit proces heet CO2-sink. Aan het einde van de levensduur ervan kan van het biocomposiet energie worden gemaakt. 

De mogelijkheden voor ontwikkeling van het restmateriaal biocomposiet zijn legio. Eindproducten als meubilair, fruitschalen, damwanden, straatnaamborden, paaltjes, steigers....